Dåp i våre kirker

Foto: Bo Mathisen/Kirkerådet

Korona-tiden; vi legger til rette for egne dåpsgudstjenester.

Kirka på Vestvågøy ønsker alle hjertelig velkommen til å holde dåp - også i korona-tiden. Vi inviterer til muligheten for en personlig gudstjeneste med dåp - med en litt enklere form enn en gudstjeneste med dåpsmarkering ofte har. Kanskje med mer fokus på musikk enn i en typisk dåpsgudstjeneste, om dere ønsker det.

Seremonien trenger ikke å foregå på den tiden det vanligvis er gudstjeneste, men en tid som vi kan bli enige om. Og så kommer det mulighet for å samle mange til den store dåpsfesten på et senere tidspunkt, og om man ønsker. Du kan lese mer om spesielle hensyn vi tar i kirka i forbindelse med korona pandemien her.

Det er også mulighet for at dere sørger for å overføre dåpsgudstjenesten via streaming til de som ikke kan være tilstede. Du kan lese mer om retningslinjer for filming i kirka her.

Hvordan går jeg fram

Først og fremst tar dere kontakt med kirkekontoret på tlf. 760 56 730 eller via e-post for å melde fra om dåp, for svar på spørsmål, og gjøre nærmere avtale om dåpsdato, sted, m.m. Vi vil hjelpe dere videre i prosessen.

Det er fint om dere på forhånd har sett på  dåpsmeldingsskjemaet, og er forberedt på hvilke spørsmål vi trenger svar på. Dere kan gjerne fylle ut skjemaet selv og levere det i postkassa utenfor kirkekontoret, eller sendes i posten til Tamyra 24, 83470 Leknes.

I kalenderen vår kan du finne ut når det skal være ordinær gudstjeneste i kirkene på Vestvågøy. Det er vanligvis mulighet for å ha dåp i de fleste gudstjenester, med ganske få unntak.

Faddere

Den som døpes skal ha minst 2 faddere som må ha fylt 15 år.

Den som skal være fadder må være medlem i Den norske kirke og ha vedkjent seg troen på dåpen. Foreldrene kan ikke være faddere.

Minst to av fadderne må være til stede ved dåpshandlingen.

Samtale med presten

Når vi har gjort den første avtalen om at dere ønsker dåp, og på hvilken dag, vil det bli tildelt en prest til å utføre dåpen. Presten vil kontakte dere senest en uke før dåpsdagen, for en dåpssamtale. I korona-tiden vil det være et spesielt tett samarbeid mellom prest, kirketjener, organist og dåpsfamilien i forkant.

Dåp for noen som ikke lenger er bitte liten

Det er ikke alle som har overskudd eller rekker å døpe barnet når det er lite nok til å passe inn i en tradisjonell dåpskjole.
Men det er ingen regel for hvor lite et barn må være for å bli døpt. Barn i alle aldre, ungdommer og voksne er alltid velkommen til dåp.
Dåp gir medlemskap i Den norske kirke.

Dåpen er en gave fra Gud.

Det er ikke lett å forstå dåpen, men den er enkel å utføre. Vi øser vann over barnets hode, og sier hva dåpen betyr.
Vann er livgivende, og vann renser. Slik er vannet er et konkret tegn på Guds omsorg.
To navn blir nevnt: barnets navn og Guds navn. Den døpte og Gud hører sammen. Her og nå – og for evigheten.

Gud sier ja.

Når et barn blir døpt, har Gud allerede sagt tydelig ja til barnet. Gud elsker alle, alltid og uten forbehold – og vil at vi mennesker skal leve med håp og tro. Bibelen snakker om dåpen som en ny fødsel. Dåpsvannet er «badet som gjenføder og fornyer ved Den hellige ånd». Dåpen er en hellig handling som gjør dette synlig for oss.

Dere sier ja.

Dere vil at barnet skal høre til i kirken, Guds verdensvide familie. Dere kommer med den lille. Jesus velsignet barna. Det gjør han fremdeles.
Jesus døde – og sto opp igjen. Det gir håp. Barnet vil komme til å trenge tilgivelse. Det gir Gud. I dåpen tar vi imot alt dette.
Dere sier også ja til at barnet skal få lære om den kristne troen og det den betyr for livet. Dette er et ansvar dere deler med fadderne og med hele kirken.

Kirken sier ja.

Når barnet blir døpt, blir det medlem i Den norske kirke og en del av fellesskapet i menigheten der dere bor.
Barnet vil jevnlig få tilbud om å lære mer om kirken og troen, tilpasset alderen.
Kirken sier ja til å inkludere barnet deres i trygge og gode aktiviteter der de blir kjent med Gud, seg selv og andre.

Les mer om dåp på Den norske kirkes hjemmeside: https://kirken.no/nb-NO/daap/

Velkommen til dåp!

Text/HTML

Vestvågøy kirkekontor følger utviklingen i korona-saken og vil gjennomføre nødvendig tiltak for å ivareta innbyggerne best mulig.

Mange planlagte arrangementer vil bli avlyst, men vi forsøker å holde kalenderen oppdatert.

Det vil nå bli gjennomført åpne kirkelige handlinger, men med noen begrensninger.

Vi tilrettelegger for å holde begravelser, dåp og vielse i samråd med de familiene det gjelder.

Ta gjerne kontakt med oss via telefon og/eller e-post