Gravferd uten kirkelig seremoni og innhold
Når en av våre nærmeste dør, er det mange følelser som skal bearbeides. Ofte er det godt å søke hjelp og støtte hos familie, slekt, naboer og venner.
I tillegg til alle de følelsesmessige sidene, er det mange praktiske ting som må ordnes. Orienteringen nedenfor er ment å skulle gi en hjelp i en vanskelig tid.
Gravlegging kan gjennomføres uten at det holdes en kirkelig seremoni med prest og kristent innhold.
INNHOLD
HUSKELISTE
Når man står midt i det i forbindelse med et dødsfall, kan det dukke opp en del spørsmål man plutselig må ta stilling til. Så vi forsøker å være behjelpelig her med ulike ting som man kan lure på, en slags "huskeliste", basert på vår erfaring og spørsmål som har blitt stilt oss.
- Avklare dato for gravferd: Ta kontakt med aktuelle i familie og blant venner for å avklare ønsket dato for gravferd. Ta selv kontakt eller få begravelsesbyrået til å ta kontakt med Vestvågøy kirkelig fellesråd for å undersøke mulig dag og tidspunkt for gravferden.
- Praktiske ting i forbindelse med en gravferd som kan avtales med begravelsesbyrået, eller ordnes av pårørende selv:
Ansvar for gravferden
Det er gravplassloven som avgjør hvem det er som har rett til å stå for gravferden. Hvis ingen vil stå for gravferden, vil kommunen gjøre det, med penger fra dødsboet.
Klikk her for å åpne skjema: Begjæring om gravlegging
Skjemaet skal signeres både av den som har ansvar for gravferden og den som er fester for gravstedet.
Begravelsesbyrå
De fleste kontakter et begravelsesbyrå for å ordne de praktiske detaljer rundt gravferden, men man kan velge å gjøre det selv.
Ting å huske på:
- dødsannonse og kontakt med avis(-er)
- valg av kiste/urne
- bårekjøring
- om det skal være en seremoni ved graven, med for eksempel minneord og/eller sang
- bærere, normalt seks stykker, gjerne av begge kjønn
- hva slags blomster som skal brukes
- om det skal være takkegave og/eller blomster til de pårørende
- hvis det er ønskelig med minnesamling/minnestund, ta kontakt med venner som kan hjelpe til med det praktiske som lokale, mat og pynting.
Registrering av dødsfall
Når noen dør i Norge er det legen som registrerer dødsfallet og melder fra til Folkeregistret. Ved dødsfall i utlandet, finn informasjon på skatteetaten.no
Finnes testamente (eventuelt med avdødes ønske for gravferden), kan originalen leveres lensmannen, som formidler det videre til tingretten. (Testamentet kan også være oppbevart i tingretten). Var avdøde gift, oppgis dato og år for ekteskapsstiftelsen. Lensmannen gir veiledning i skiftespørsmål og utleverer skjema som er aktuelt for den enkelte, (uskifte - privat skifte - evt. andre former for skifte). På skatteetaten.no finnes mer info om dette, klikk her.
Tidspunkt for gravferden
Gravferden skal skje innen 10 virkedager etter dødsfallet.
Det er fellesrådet som bestemmer tidspunktet for gravferd, ut fra kapasitet og lokale forhold.
I noen tilfeller er det ikke mulig å få arrangert gravferden innen fristen (for eksempel hvis mange dør samtidig, eller i forbindelse med høytider) . Dersom de pårørende har svært sterke ønsker om å utsette gravferden lenger enn til den datoen fellesrådet bestemmer, må det søkes skriftlig om dette. Det må være tungtveiende grunner som andre dødsfall, alvorlig sykdom e.l. som ligger til grunn for søknad. Begravelsesbyrået, eller de pårørende selv, tar kontakt med Vestvågøy kirkelige fellesråd og søker om dette. Søknad om utsettelse behandles av kirkevergen.
På Vestvågøy kan gravlegging utenfor Den norske kirke gjennomføres alle hverdager, med forbehold om at forholdene ligger til rette for det.
Annonsering i avisene
Det er helt frivillig om en vil sette inn annonse i avisen eller om en vil la dette være.
Dersom en ønsker å sette inn annonse, kan begravelsesbyrået hjelpe til med å utforme en annonse. Det kan også være til hjelp å se på andre annonser som har stått i avisen.
Hver avis har sine egne frister på når en annonse må være kommet inn for å bli tatt med i avisen.
Kistegrav eller kremasjon
Dersom ikke den avdøde selv har tatt en bestemmelse om kremasjon eller kistegrav, må de pårørende tidlig ta en avgjørelse om dette. Les mer om kremasjon. Dersom det er vanskelig å ta en bestemmelse, er det mulig å søke råd.
En kiste må settes ned på en gravplass.
Dersom en velger kremasjon, er det vanlig at askeurnen settes ned på en gravplass eller i en urnelund. Det er også mulig å søke til statsforvalteren om å få spre asken på havet eller på fjellet.
Valg av gravsted
Den som står for gravferden, bestemmer på hvilken gravplass den avdøde skal begraves. Dersom den avdøde hadde folkeregistert tilhørighet på Vestvågøy vil gravlegging være gratis i hele kommunen. For personer som var hjemmehørende i andre kommuner, vil en måtte betale en avgift. Dette gjelder uavhengig av om det skal være seremoni i kirka eller ikke.
I en del tilfeller har den avdøde eller andre i familien allerede satt av (festet) et gravsted. Dersom den avdøde stod som fester, kan den som står ansvarlig for gravferden bestemme at denne graven skal brukes. Dersom de pårørende ønsker å bruke et gravsted som er festet av andre enn den avdøde, må den som står som fester gi en skriftlig tillatelse til at dette skjer.
Dersom det ikke er en festet grav som skal brukes, tas det i bruk en ny grav. I dette tilfellet kan de pårørende om de ønsker det, feste en eller to graver ved siden av den graven som blir tatt i bruk. Når den avdøde var gift, er det vanlig å feste en grav ved siden av til gjenlevende ektefelle. Den som da settes opp som fester, vil få en regning for hver grav som blir festet. Det er viktig at festet grav er til den som skal gravlegges der.
Ved bruk av eksisterende grav der det allerede står en gravstøtte (gravminne), kan pårørende gjerne drøfte ny inskripsjon i forbindelse med planlegging av gravferden. Dette spørsmålet kan også vente til tiden etter gravferden.
Dersom den avdøde kremeres, er det plass til 4 urner på hvert gravsted.
Les mer om gravsteder og feste av grav her
Båreandakt
Noen ønsker å ha en båreandakt, en samlingsstund ved kista for nærmeste familie, evt. kombinert med syning av den avdøde.
Ta kontakt med kirkekontor eller begravelsesbyrå dersom dere ønsker dette.
På gravplassen
De pårørende møtes av en ansatt der kisten eller urnen skal senkes. Kisten settes på plankene som ligger over graven, og senkes av graveren. Ved urnenedsettelse er det opp til de pårørende hvordan og hvem som senker urnen og om det skal være og/eller hva slags seremoni de ønsker.
Når seremonien på gravplassen er over og de pårørende forlater, vil ansatte sørge for å fylle igjen graven. Blomster vil følge båren. De fleste blomstene blir lagt nede i jorden, et par buketter vil bli lagt tilside og satt som pynt oppå graven. Alle bånd blir lagt ned i graven, for at de ikke skal bli tatt av vinden og spredd rundt omkring.
De fleste bestiller et trekors hos begravelsesbyrået som står på graven frem til gravminnet (gravstein) blir satt opp, men dette er frivillig. Noen beholder korset, og setter aldri opp noen stein. Våre ansatte vil senere sørge for å legge på mer jord når graven ”setter seg”, og senere så til med plen.
Kapittel 3 i Gravplasslovens forskrift regulerer feste av grav og gravminner.