Trettendedag jul og den store ryddedagen


Det er etterhvert på tide å rydde vekk julepynten - også fra gravplassene.

Omlag en uke etter nyttår markerer mange slutten av julehøytiden.

Tradisjonelt har trettendedagen (6. januar) vært regnet som avslutning av julen. Men "tjuendedagen" (egentlig tjuende dag jul, den 13. januar) blir av mange regnet som den siste juledagen.

I Store norske leksikon kan vi lese at tjuendedagen også ble betegnet som gamle nyttårsdag, i tråd med at trettendedagen ble kalt gamle juledag. Etter forskyvningen som fulgte av at man gikk fra den julianske til den gregorianske kalender i 1700, var det mange som mente at nyttåret kom tolv dager for tidlig.

Tjuendedagen knyttes ellers til en dansk helgen, nemlig hertugen Knud Lavard. Noen steder ble det sagt: "Tjugandedags-Knut jagar jula ut".

Dette er tida for å rydde vekk julepynten, både inne og ute.

 

Å rydde vekk julepynt fra gravplassen også.

Gravplassen skal være et fint sted å komme til for alle. Lysene som etterhvert har blitt vanlig å se på gravplassen etter mørkets frembrudd symboliserer både sorger og gleder, og brukes gjerne gjennom hele den mørke årstida. Ingen er imidlertid tjent med at søppel flyter rundt i miljøet, og brukte gravlykter og annen pynt må fjernes når den har gjort sitt. 
 

Rydd vekk pynt på gravplassen:

Juledekorasjoner og -kranser skal kastes i restavfall, da de ofte har deler som ikke er nedbrytbare. 

Batterier og elektriske lykter er brannfarlig og behandles som spesialavfall. Det er satt opp egen boks for batterier ved søppelboksene på de største gravplassene. Elektriske lykter kastes der du kaster øvrig el-avfall.

Det er kun hvitt lys som er tillatt på gravplassene, og det skal ikke være blinkende lys eller andre effekter. Vi anbefaler bruk av batteridrevne lykter eller fastmonterte gravlykter.

Engangslykter i plast veier ikke mye og blir lett tatt av vind og vær. I tillegg er det fugler som tar de for å spise stearin. Plastsøppel skader miljøet, og fuglene skades av plasten. 

Flere kommuner har innført forbud mot plastgravlykter ved gravplassene sine. Les artikkel i Dagbladet fra en annen del av landet. 

Man ser tydelige spor etter fugler som har hakket i denne gravlykten.

 

Også glasslyktene er utsatt for fugler. Utrolig nok blir de løftet opp og knust mot asfalt, slik at fuglene kan få tak i stearinrestene inni.

 

La oss ta felles ansvar for orden og verdighet på gravplassen! 

Det er den lokale gravferdsforvaltningen som regulerer hva som er godkjent for bruk på gravplassene. Vi prøver å gjøre vårt, og ønsker hjelp fra publikum for å unngå at for eksempel gravlykter blir et problem. 

Kast søppel du ser i egnet dunk når du besøker gravplassen.

 

I Vestvågøy gjelder samme regeleverk for alle våre 13 gravplasser:

Gravplassvedtektene for Vestvågøy regulerer blant annet hva slags pynt og lys det er tillatt å bruke på gravplassen. Vedtektene for gravplassene i Vestvågøy kan du lese i sin helhet her (trykk på linken).

Fra  § 8 i gravplassvedtektene:

Det er anledning til å tenne stearinlys og oljelampe på graven så lenge dette er innenfor gjeldende regler om brannvern.

Ved bruk av ledlys, skal det være hvitt/gult lys og ikke blinkende eller på andre måter være til sjenanse.

Stearinlys, oljelamper og andre løse dekorgjenstander skal fjernes etter bruk.

§ 9. Plantemateriale

Planter, kranser og liknende materiale som brukes ved gravferd eller ved pynting av grav og som ender som avfall, skal i sin helhet være kompostérbart. Plantemateriale, stein, glass og annet avfall skal legges i avfallsdunker og sorteres slik det er merket.

Tilbake

Del