Juletreets symboler Del 5:5


Juletreets symboler – hva betyr de? I dag får du siste del, som handler om fugler på treet; symbolet for Den hellige ånd.

I fem deler har vi beskrevet pyntetingene på juletreet, og prøvd å finne noen svar på spørsmål som:

  • Hvorfor er det blitt en tradisjon å ta et tre i hus til jul?
  • Og hvorfor bruker vi akkurat den pynten vi gjør, hva er den symbolske betydning i juletrepynten?

Det er viktig å vite litt om dette. Tradisjoner og symboler vi ikke kjenner innholdet i, blir tomme for oss. Men når vi kjenner innholdet i dem, kan de snakke til oss om ting som er viktig i livet og i troen. Slik kan juletreet bli en preken i seg selv.

Det fins utrolig mange ting som brukes som julepynt. Dette er et utvalg av de vanligste, og noen uvanlige..

 

Del 5 Fuglene symboliserer Den Hellige Ånd

Fuglene er kanskje ikke vanlig for alle å pynte med, men de siste årene har de kommet mer tilbake. 

Den Hellige Ånd viste seg som en due da Jesus ble døpt. Ånden hjelper oss å tro og styrker oss i vanskeligheter i livet.

Fuglene minner oss også om at Jesus brukte spurvene som eksempel, på at Gud har omsorg for sine barn og vil gi oss det vi trenger.

Fisker ble også brukt som julepynt tidligere, men er mindre vanlig nå. Noen vil kanskje synes det er rart å henge fisk på juletreet, men fisken er faktisk et av de aller eldste kristne symbolene. Ved å tegne en fisk i sanden bekjente kristne hemmelig sin tro under forfølgelser i de første århundrene i kirkas historie.

At det ble en fisk henger sammen med at de greske bokstaver som danner ordet fisk minner om de første bokstavene i ordene: Jesus Kristus, Guds Sønn, Frelser.

Nattverdsbrød eller oblater er ikke vanlig å pynte juletreet med i vår tid. Noen vil kanskje til og med si «Det går ikke an!» Men tilbake i tid ble de brukt som juletrepynt. Disse knytter forbindelsen over til kirkens sakramenter og symbolikk. De peker mot Jesu tilgivelse og hvordan vi mottar det evige livet og paradisgavene gjennom Jesu legeme og blod i nattverden. Kanskje det er fra denne tida julekakene «avletter» kommer. Både formen og navnet på kakene, kan minne om oblater.

 

 

Kilder: Ragnar Skottene: «Kristne symboler», Verbum 2002 Hans Petter Foss og Eyvind Skeie: «Adventskrans og julekrybbe», Luther Forlag 1996 http://www.sidene.no/jul/tradisjoner/juletradisjoner_juletrepynt.htm

Innholdet i artikkelen er samlet og gjengitt av Kirsti Bjåstad.

Tilbake

Del