Juletreets symboler Del 3:5


Hva symboliserer pynten på juletreet? I dag del 3: Om englene.

I fem deler tar vi for oss pyntetingene, for å finne noen svar på spørsmål som:

  • Hvorfor er det blitt en tradisjon å ta et tre i hus til jul?
  • Og hvorfor bruker vi akkurat den pynten vi gjør, hva er den symbolske betydning i juletrepynten?

Det er viktig å vite litt om dette. Tradisjoner og symboler vi ikke kjenner innholdet i, blir tomme for oss. Men når vi kjenner innholdet i dem, kan de snakke til oss om ting som er viktig i livet og i troen. Slik kan juletreet bli en preken i seg selv.

 

Det fins utrolig mange ting som brukes som julepynt. Dette er et utvalg av de vanligste, og noen uvanlige..

 

Del 3 Englene som lovsynger Gud og synger om fred på jorden.

Englene minner om den store hærskaren av engler, som sang ut det glade budskapet om at Frelseren var født. De lovsynger Gud og synger om fred på jorden. De er Guds budbærere som kommer med Guds glade nyhet til menneskene.

De minner oss også om englene som kom til Maria, til Josef tre ganger i drømmer, til Jesus da han hadde dødsangst og til kvinnene som fant grava tom.

Kurvene har form som hjerter. De skal minne om Guds kjærlighet til menneskene, som han viste oss ved å sende sin sønn. Men også om vår godhet for hverandre. «Det dere har gjort mot en av mine minste brødre, har dere gjort mot meg.» Matt. 25, 40. De kan også få oss til å tenke på hvordan hjertene til disiplene brant av gjenkjennelse og glede da Jesus møtte dem etter oppstandelsen.

Kurvene skal inneholde noe godt, akkurat som krybben en gang gjorde: Jesus kom som Guds kjærlighetsgave. «For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt,men ha evig liv.» Joh. 3, 16

Lenkene skal minne menneskene i verden om må vise solidaritet og nestekjærlighet. Ingen lenker er sterkere enn det svakeste leddet. Slik er det også for jordens mennesker; vi hører sammen. Lenkene spenner om hele juletreet og viser også at julens evangelium er for alle mennesker. Slik understreker de misjonsansvaret vi kristne har. «Gå derfor og gjør alle folkeslag til mine disipler: ... Og se, jeg er med dere alle dager til verdens ende.» Matt. 28, 19-20.

 

 

 

Kilder: Ragnar Skottene: «Kristne symboler», Verbum 2002 Hans Petter Foss og Eyvind Skeie: «Adventskrans og julekrybbe», Luther Forlag 1996 http://www.sidene.no/jul/tradisjoner/juletradisjoner_juletrepynt.htm

Innholdet i artikkelen er samlet og gjengitt av Kirsti Bjåstad.

Tilbake

Del