Juletreets symboler Del 1:5


Juletreets symboler – hva betyr de? I dagene framover mot jul, vil vi se på det symbolske innholdet i pynten vi henger på juletreet.

I fem deler tar vi for oss pyntetingene, for å finne noen svar på spørsmål som:

  • Hvorfor er det blitt en tradisjon å ta et tre i hus til jul?
  • Og hvorfor bruker vi akkurat den pynten vi gjør, hva er den symbolske betydning i juletrepynten?

Det er viktig å vite litt om dette. Tradisjoner og symboler vi ikke kjenner innholdet i, blir tomme for oss. Men når vi kjenner innholdet i dem, kan de snakke til oss om ting som er viktig i livet og i troen. Slik kan juletreet bli en preken i seg selv.

 

Det fins utrolig mange ting som brukes som julepynt. Dette er et utvalg av de vanligste, og noen uvanlige..

 

Del 1 Juletreet skal tradisjonelt være et eviggrønt tre.

Det skal symbolisere det evige liv.

Det symboliserer også livets tre som ved skapelsen var i paradiset, og som vi skal få spise frukten av en dag på den nye jord.

Selve treet er bygd opp av korsformede greiner, og peker slik fram mot hvorfor barnet som ble født julenatt, kom til verden.

Juletreet pyntes, i de fleste norske hjem, etter faste tradisjoner.

Juletrefoten skulle tradisjonelt ha form som et kors, for å minne om Jesu død på korset. Den ble laget av tre. Symbolsk kan vi si at Jesus ble hugget løs fra sin himmelske rot og satt som et tegn mellom menneskene, på et kors. Juletreet ble spikret fast til de korsformede treplankene. Jesus ble «naglet til et kors på jorden». Juletreet befinner seg mellom korsfoten og stjernen, og slik blir det et bilde på Livets tre og på Kristus. «Jeg er det sanne vintre, og min Far er vingårdsmannen. Jeg er vintreet, dere er grenene.» Joh. 15, 1 + 5.

Stjerna står øverst i toppen, og skal minne om stjerna som skinte og viste de vise menn veien til barnet. Barnet som senere kalte seg selv Veien til Gud. Den kan også minne om at barnet i krybben er Herren over kosmos. En tredje betydning er at den er symbol for Jesus selv: «Jeg er Davids rotskudd og ætt, den klare morgenstjerne.» Åp. 22, 16. Stjerna er også et symbol for Guds Ord, slik det står i julesangen Deilig er den himmel blå: «Denne stjerne lys og mild, som kan aldri lede vill, er Hans guddomsord det klare...»

 

Kilder: Ragnar Skottene: «Kristne symboler», Verbum 2002 Hans Petter Foss og Eyvind Skeie: «Adventskrans og julekrybbe», Luther Forlag 1996 http://www.sidene.no/jul/tradisjoner/juletradisjoner_juletrepynt.htm

Innholdet i artikkelen er samlet og gjengitt av Kirsti Bjåstad.

Tilbake

Del