Torleif gjør mye mer enn å passe på i kirkene


Det er mange som kjenner igjen denne blide karen!

Torleif Utnes har jobbet som kirketjener siden 1. januar 2004, og er vel kanskje den som kjenner best til kirkene på Vestvågøya. Vi tok en prat med Torleif og fant ut at han også vet mye om mye annet.

Da Torleif var guttunge på Andørja var det 17 kilometer å sykle, gå eller ro for å komme til kirka. Det ble enklere å drive med aktiviteter i regi av det lokale ungdomslaget, som bygdekveld og revy, og som leder og kursleder i Ungdommens Røde Kors. Torleif var en aktiv, ung mann, og fikk med seg en god plattform med frivillig arbeid fra sin oppvekst.

 

Hvilke egenskaper er viktige i jobben som kirketjener - og hvor mye har man bruk for å være mekaniker i denne jobben?

For den unge Torleif gikk veien til fagbrev som bilmekaniker innom en kortvarig maskinistkarriære ombord i fabrikktråler. Med sjøsyka kom fort et behov for en ny yrkesvei, og det ble utdanning og yrkeskarriere i militæret. Som verkstedleder med ansvar for både mannskap og kjøretøy på Andøya flystasjon, ble den løsningsorienterte Torleif etterhvert ekspert på lasting av landingsfartøy. Jobben førte etterhvert familien på fem på flyttefot til Sola, men i 2003 gikk veien nordover igjen, denne gang til Steine. Det var mest tilfeldigheter som ledet ham til jobben som kirketjener året etter.

Det er slettes ikke sjelden at Torleif sin tekniske kompetanse kommer til nytte på kirkekontoret. Som i tidligere arbeidssituasjoner handler det også her om å finne løsninger, for eksempel når han snekrer i hop noe nytt som vi trenger. På bildet ser du Torleif sin siste oppfinnelse - et stativ for antibac-flasker som er lett å håndtere. 

 

Typisk for en kirketjener?

Noen av de mest synlige oppgavene til en kirketjener er å være til stede og hjelpe både prest og menighet under små og store begivenheter i kirka. Da Torleif begynte i denne jobben fikk han opplæring i støvsuging og lystenning, og så har han måtte finne ut av en god del på egenhånd. Erfaring fra militære prosedyrer, ledelse og logistikk har innimellom vært godt å ha for å etablere nye rutiner. 

I tillegg til det vi ser at kirketjeneren gjør, er det utrolig mange detaljer han skal ha oversikt over. Ingen dag er lik, hverken på kontoret eller med mer praktiske gjøremål i kirkene. Når vi spør hva som er viktigst for Torleif i denne jobben, legger han vekt på betydning av å få alt det praktiske til å flyte, slik at budskapet i kirka når fram til menigheten. "Hva presten sier får liten betydning for folk om ikke lyden når fram." Egentlig er det viktigste for kirketjeneren at han ikke blir lagt merke til i det hele tatt - det betyr at han har gjort jobben.

 

Hva er dine største styrker i møtet med mennesker i ulike livssituasjoner og/eller i dine arbeidsoppgaver?

Å være trygg på seg selv, og tørre å prate med folk i alle situasjoner. "I min første begravelse på jobb som kirketjener begynte jeg å prate bokmål, fordi jeg var så nervøs." Etterhvert har erfaring gitt trygghet i møte med mennesker.

 

Playboy-kurs

Under årene i Stavanger-området kom interessen for padling, som også har blitt Torleif sitt hjertebarn. I kajakk er det ikke så stor fare for å bli sjøsyk - men det gir flotte opplevelser og er rekreasjon på flere måter. Som en av drivkreftene bak Leknes padleklubb, og i samarbeid med Vest-Lofoten videregående skole og Valnesfjord Helsesportsenter har han også fått dele denne gleden og gi mulighet for mestring og opplevelser til mennesker med nedsatt fysisk eller psykisk funksjonsnivå. 

Det har alltid vært betydningsfult for Torleif å bidra til å skape aktivitet for folk. Og visste du at han er en ekte "playboy"! I hvertfall har han "playboy-kurs" fra tida på Andenes, og fra sin tid som aktiv danser og "platesnurrer" i Andøya Swingklubb. Danseskoene er fortsatt i bruk.

 

Kan du beskrive deg selv med tre ord?

Bra humør. Positivt innstilt, ønsker å hjelpe. Løsningsorientert og praktisk anlagt.

 

Dersom Jesus hadde levd i vår tid, hvor hadde vi funnet ham, og hva hadde han vært opptatt av?

Torleif sitt svar: "Det må gudene vite"

 

Noen korte fakta til slutt:

  • Kaffe eller te? Kaffe
  • Fjell eller sjø? Begge deler
  • Finklær eller jeans? Jeans, eller "hverdagsklea"
  • Morrafugl eller nattugle? Morrafugl
  • By eller landsbygd? Landsbygd (har prøvd begge)
  • Favorittårstid? Mest glad i høsten, men våren er også ei fin tid

 

Tusen takk for praten!

 

Tilbake

Del