VALBERG SOGN
Valberg - denne langstrakte bygda, vill og vakker, med naturperler rundt hver sving, tynt befolket men med desto flere naturherligheter.
"Det føles alltid rart å prøve å beskrive Valberg for utenforstående, og jeg må anstrenge meg for å se stedet med et saklig og objektivt blikk. Jeg har utallige ganger prøvd å tegne et bilde av havet, jordene, husene, fjellene. Sommerens aldri hvilende sol, men det er nesten umulig. For stedet er i virkeligheten en tilstand i min sjel. Den største delen av bygda er inni meg". (sitert fritt etter Lars Bremnes). Eg gjør hans ord til mine.
KORT HISTORISK RISS
Det store samfunnsmessige "skiftet" i Valberg må sies å ha skjedd i tiden etter 2. verdenskrig.
I min egen barndoms- og ungdomstid var fortsatt det gamle bildet intakt. Her var ikke mindre enn 4 butikker i bygda, postkontor, bibliotek, tannlege- og legekontor og skole. Fra 1800-tallet var det to skoler i bygda: i Rolvsfjord og på Horn. Valberg (sentral-)skole ble bygd i 1947 og avløste da disse to. Alt dette er nå lagt ned.
"Feskarbonden" var ryggraden i bygda; gårdsdrift kombinert med fiske. På sommeren og høsten var det onnetid. Vinterstid gjaldt det fiske. Å dra til "Værret" (Henningsvær) eller Stamsund på fiskearbeid var fast rutine for mange.
Så kom endringene og "strukturrasjonaliseringa" i samfunnet med sentralisering og flytting fra "utkantene". Du unge flyttet, enten til videre skolegang eller sikrere arbeid og innkomst. Basisen i gårdsdrift har forvitret mer og mer. Mens det i 1958 var 123, er status i dag 3-4 gjenværende gårdsbruk. I dag er det nærmest en risikosport å drive jordbruk pga. store investeringskrav og dårlig inntjening.
Folketallet vitner om dette: I 1946 bodde 766 mennesker i Valberg. Offisielt tall i dag er 106.
I dag kan en kanskje beskrive Valberg som ei Fritidsbygd. En del bolighus benyttes som feriehus og et antall hytter er bygd til samme formål.
En del arbeidsplasser finnes lokalt og de øvrige som er i jobb må pendle til og fra (se mer under Arbeidsplasser).
Det er 11 barn/unge i skolealder i Valberg p.t. Disse går på skole i Stamsund og Opdøl Montessori.
Noen flere trekk skal kort nevnes.
Mens de fleste gårdsbruk var småbruk, var to gårder i Valberg av større betydning og med historiens sus over seg.
Det gjelder Riksheimgården, bruksnummer 1. (nabo til kirka). Den ble etablert allerede i 1792 av daværende Ellingsen-familien. Her var det gårdsdrift, butikk med brennevinsutsalg!, postkontor og sjøveis leveranse av varer. Gården hadde også flere ansatte.
Kongsjord-gården i Rolvsfjord. Ved gården, vakkert beliggende innerst i Rolvsfjorden, er det gjort en rekke arkeologiske funn fra flere århundre tilbake.
Etablering av Ungdomslag skjedde i stor skala landet over etter unionsoppløsningen i 1905. Så også i Valberg.
Rolvsfjord hadde ett lag, Vårsol, stiftet 1904, nedlagt 1963, mens Valberg fortsatt har et aktivt ungdomslag, U.L. Skogstjerna.
Formålet var .." ved sang, taler og opplysning å virke oppdragende på ungdommen"... Det ble også arrangert kveldskurs i forskjellig fag: søm, veving, matlaging, snekring og navigasjon, bl.a. To satsinger for laget var målsaka og skogplanting: "Ellers har laget arbeidd for å få nynorsken innført i skulane i bygda, og fleire gongar har det vore sendt skriv til soknepresten om å nytte Blix-salmane i Valberg-kyrkja. Då Bibelen kom på nynorsk, ytte laget tilskott, slik at lagsfolk fekk kjøpt han for halv pris, og samtundes gav laget ein bibel til kvar skule i bygda" (fra en beretning fra Skogstjerna 1931). Det kan også nevnes at skolekretsen var blant de som lengst hadde nynorsk som hovedmål i hele Nord-Norge. Laget fikk i 1932 også utlagt et plantefelt på 160 mål til skogplanting.
Endelig, som en kuriositet nærmest, kan nevnes at det var Gruvedrift på Smorten med ordinær drift mellom 1906-1910. Så vidt eg skjønner var ikke kvaliteten og mengden jernmalm bra nok for videre kommersiell drift.
Avslutningsvis hører også med at det har vært samisk bosetting også i Valberg. Det gjaldt fastboende sjøsamer helt fra 1500 til 1900-tallet. Navn som Finnhamn vitner om dette.
STATUS I DAG
Bygninger og ulike fasiliteter:
Hundesportgård på Malnes.
Restaurant Rebecca, Vikjord. Cafe og restaurantdrift, produksjon av kortreist kjøttmat.
Caravansenter, Malnes
Fritidsbåthavn, Finnhamn.
Campingplass, Brustranda, Rolvsfjord.
Arbeidsplasser:
Eik servicesenter, Moland. Rebecca, Vikjord. Tjønndal bilservice, Rolvsfjord. Gårdsdrift.
Pendlere: snekkere, turistguider, freelancere, lærere, sjåfører/anleggsarbeidere,
Stort privat utleiemarked mot turister.
Sosialt liv - treffpunkter - møtesteder.
Husmorlaget. Trimgruppe.
Grendelaget knyttet til "Skogstjerna" med følgende Årshjul:
ukentlig strikkekafe, årlig torskeaften, loppemarked, julemesse/juletrefest, friluftsgudstjeneste palmesøndag. Utleie selskap, konfirmasjoner.
Koret Havdur.
Ble etablert 1935. Hadde sin storhetstid fra 1980- tallet, med rundt 30 sangere og organist Steinar Risjord som dirigent. Aktiv i lokalmiljøet, og stor reisevirksomhet; i vårt fylke, Senja og bl.a. turer til England og Frankrike (Paris).
Koret har de senere år hatt mer sporadisk aktivitet men er nå i fast gjenge med regelmessige øvelser og 12-14 sangere med u.t. som dirigent.
Kulturpersonligheter.
Jens Riksheim, 1853 - 1928. Skolestyrer, klokker/kirkesanger og forfatter.
Jens R. Nilssen, 1880 - 1964. Tegneserieskaper og illustratør. Grunnla Smørbukk og Vangsgutane. Kolbjørn Valberg, 1899 - 1984. Organist, kordirigent, lokalhistoriker. Mottatt kommunens kulturpris. Børre Holmstad, 1909 - 1996. Felespiller, folkemusikksamler og melodiskaper. Mottatt Vestvågøy kommunes kulturpris. Svein Kongsjord, 1933 - 2020. Lokalhistoriker og gårdbruker. Mottatt kommunens kulturpris og kongens fortjenstmedalje.; Elin Molaug,1939, lærer og aktiv i lokalsamfunn og menighet, mottatt Vestvågøy kommunes kulturpris.I tillegg har Husmorlaget mottatt kommunens kulturpris!
Kirka.
Vakkert kirkested.
Månedlige gudstjenester, rundt kvartalsvise konserter/ andre arrangementer; åpen kirke i sommersesongen; populær vigselskirke.
Utfordring.
Bygdas geografi med spredt bosetting gjør at det sosiale liv må "organiseres" frem siden de tidligere daglige møtesteder som skole og butikk er borte.
Kirka og menigheten, Grendehuset, husmorlaget, koret og til dels Rebecca og Båthavna sommerstid, er desto viktigere treffpunkter for sosialt liv.
Ei bygd preget av godt samhold og god dugnadsånd.
- Det sku bo folk i husan,
husan e som folk.
Folk treng hus, og hus treng folk
i all si tid.
(Ole H. Bremnes)
Kilder: Borge og Valberg bygdebok. Internett.
Vikjord den 19.02. 2024.
Helge Vikjord