Den gamle/glemte messehagel fra Buksnes kirke


Har du hørt historien om messehagelen fra 1766? Kanskje er dette den eneste bevarte gjenstand fra gamle Buksnes kirke, som brant ned i 1903. 

Den gamle/glemte messehagel fra Buksnes kirke.

I 1896 ble det av Buksnes Herredstyrrelse gitt en gammel messehagel fra Buksnes kirke til Tromsø museum.

Vi har fått denne historien fortalt fra Roy Tore Coucheron:

"Jeg henvendte meg til Norges Arktiske Universitetsmuseum i Tromsø for ca. 14 dager siden. Der kom jeg i kontakt med Ingar Olsborg Figenschau. Jeg la fram mitt ærende angående den gamle messehagel fra Buksnes kirke, og han skulle prøve å finne ut om dette. Fikk ganske raskt svar at han hadde funnet den, men det viste seg at det ikke var messehagelen fra Buksnes. Nå ble jeg litt redd at den kanskje ikke var å finne på museumet lenger.

En uke senere fikk jeg svar igjen fra Ingar Figenschau at nå hadde han funnet rett messehagel. Dette var veldig artig å høre. Jeg spurte om de hadde bilder av denne messehagel, men det kunne han ikke finne. Han tok kontakt med fotografen, men fikk ikke svar, da han hadde tatt tidlig juleferie. Det hele endte med at han selv tok bilde med mobilen og sendte til meg.

Da tilstanden på messehagelen ikke var god, tok han ikke sjansen på å snu den. Så bildet ble derfor tatt av ryggsiden på messehagelen, ifølge beskrivelsen. 

Messehagelen er fra år 1766.

Sogneprest i Buksnes var da Erik Gerhard Schytte (1728 - 1808) Han var sogneprest til Buksnes fra 1761 - 1776. I 1776 ble han sogneprest i Bodø. Schytte praktiserte og som lege. Han var såkalt prestelege.

I 1896, når denne messehagel ble gitt til Tromsø museum, var sogneprest i Buksnes Ove Guldberg Arctander.

Det skal trulig ikke være bevart noe fra de gamle Buksnes kirker, da alt gikk opp i røyk ved kirkebrannen i 1903. Trulig så er denne messehagel det eneste som er bevart av gammelt fra Buksnes kirke, av den grunn at den ble sendt inn til Tromsø museum før kirken brant ned (1903).

Om det i hele tatt i dag er kjent at det ligger en 257 år gammel messehagel på Norges Arktiske Universitetsmusum fra Buksnes kirke, tviler jeg på."

 

Takk til Roy Tore Coucheron for formidling av en interessant historie!

Hvis flere sitter inne med historier som kan stamme fra de gamle kirkene så vil vi gjerne vite om det. Kontakt oss på post@vestvagoy.kirken.no

 

Tilbake