Vikaprestens ettertanker


Vikarprest Knut Grønvik skriver ettertanker i Vårt Land. Denne teksten er inspirert av utsikten fra et stuevindu i Sennesvik, Lofoten.

 

BREDDFULLT

Jeg har utsikt til havet her jeg har bodd de siste ukene. Jeg ser holmer og skjær, jeg ser fjell og mye himmel. En sandstrand strekker seg langs veien like nedenfor huset. Før frokost har jeg gjerne stått litt ved vinduet og sunget en morgensalme.

En dag med fjære sjø ble det «Nå rinner solen opp» av Thomas Kingo, der andre vers går slik:

Utallig liksom sand og uten måte

som havets dype vann er Herrens nåde

som han mitt hode daglig overgyder;

hver morgen i min skål

en nåde uten mål

ned til meg flyter.

 

Så satte jeg meg ned for å skrive. Dagens bibelord er kort, men breddfullt: «Av hans fylde har vi alle fått, nåde over nåde.» Det handler om Jesus som kom til verden, full av nåde og sannhet. Så fylt av godhet at det renner over. Det strømmer over oss. Nåde over nåde.

Det er reformasjonsdagen i dag. Til minne om tesene Luther slo opp på kirkedøra i Wittenberg. Han hadde gjenoppdaget nåden. Nåden alene! Men her i prologen til Johannesevangeliet er jo ikke nåden alene. Den er dobbel!

Når vi snakker om Guds nåde, beveger vi oss langt ute mot randen av hva språket kan romme.

Hvordan finne ord for det som både bærer og fyller hele tilværelsen, det som både gir oss livet og berger det? Det som er større enn alt og sprenger våre begreper, og likevel, eller kanskje nettopp derfor, er sant.

Da kan vi som Kingo og salmediktere før og siden vende oss mot det ordløse skaperverket. Som likevel, eller kanskje nettopp derfor, taler så sterkt om nåden. Les for eksempel begynnelsen av Salme 19!

Naturen lar oss se og ane Guds overstrømmende godhet. Samtidig er skaperverket mer enn et bilde på nåden. Alt det skapte er selv nåde og gave og gratis. Og så kom Jesus, Ordet som skapte alt, til verden med enda mer. Nåde over nåde!

– – –

Mens denne ettertanken ble til, flødde det. Hele sandstranda ble dekket av havet. Profeten Jesaja så fram mot dagen da landet skulle være fylt av kjennskap til Herren, slik vannet dekker havets bunn (Jes 11,9).

«Nåden og sannheten kom ved Jesus Kristus.»

Av denne fylden har vi alle fått.

– – –

Ettertanke i Vårt Land mandag 31. oktober – til Johannes 1,16–17:

Av hans fylde har vi alle fått, nåde over nåde. For loven ble gitt ved Moses, nåden og sannheten kom ved Jesus Kristus.

 

 

Tilbake

Del