#kirkapåvestvågøy

fremmessoppel.jpg

Våre kirkegårder - et felles ansvar

Publisert: 29/06-2017 av Anne Lise Haakestad

På Vestvågøy har vi 13 kirkegårder. og flere av kirkegårdene er vår kirkegårdsbetjening ikke så ofte på. Det betyr at vi kan ikke følge med på hvordan noen tar seg til rette på kirkegårdene. Som ansvarlig for kirkegårdsdriften, har Vestvågøy kirkelige fellesråd et ansvar for at det ser bra ut som mulig ut fra de ressurser vi har til rådighet. Men alle vi som er brukere av en kirkegård, har et felles ansvar for det følges opp.

Vi får klage på turister som bruker kirkegårdene, særlig søppelboksene som bildet over er et ekspempel på. Dette er et bilde fra Voll kirkegård og det er lite eller ingenting der som hører til avfall fra en kirkegård. Det kommer klager at gjerdene brukes som tørkestativ, hunder som er løse, camping både ved og på kirkegårdene. Vi kan sette opp skilt men håndheving kan vi ikke følge opp. Det må alle som bruker en kirkegård være med på å følge opp og si ifra om uønsket framferd.

En kirkegård er et felles ansvar på et spesielt vis. Kirkegårdsmyndighetene forvalter hvordan gravlegging gjøres, hvordan sommerstell er, trær og busker mv. Men den enkelte fester for en grav, kan innen lover og regler, bestemme utforming og symboler på gravminnet, og hvordan blomsterbed tilplantes - eller uten blomsterbed. Tilsammen utgjør alle de private valg og de valg som blir gjort for de store linjer - kirkegården. Det finnes vel knapt et annet sted der så manges valg utgjør helheten. Så derfor denne oppfordringen, Vi har alle et ansvar for kirkegården.

Vestvågøy kirkelige fellesråd Org. nr 977 000 734 Sentralbord: 760 56730
Postboks 203 Besøksadresse Telefax: 760 56001